Simma lugnt i Riddarfjärden

För nästan 200 år sedan öppnades de första friluftsbaden vid Riddarfjärden. Det var Åbomska siminrättningen och Lindska siminrättningen som med start 1827 erbjöd kostnadsfri simskola för fattiga studerande. Badhusen besöktes dagligen av tusen personer men bara män var välkomna. Under 1800-talet byggdes anläggningarna om tills de revs och 1884 ersattes av Strömbadet. Stilen var nyrenässans och arkitekterna Axel och Hjalmar Kumlien hade inspirerats av brittiska kallbadhus.  

Det nya flytande badhuset i Riddarfjärden hade separata bassänger för damer och herrar samt skolbassänger och tävlingsbassänger och antalet badande uppgick till ca 300 000 per år. Polisen och brandkåren fick träna gratis och även många skolbarn fick gratis badbiljetter. En av dem var Greta Johansson som 15 år gammal blev svensk mästare i simning och simhopp. Hon bodde på Hantverkargatan 1 i ett hus som revs när Stadshuset stod klart, så hon hade nära till Strömbadet.

Vid OS 1912 i Stockholm vann Greta Johansson guld i höga raka trampolinhopp (10 meter) och blev Sveriges och världens första kvinnliga guldmedaljör, bara 17 år gammal! Här träffade hon simhopparen Ernst Brandsten och de flyttade till USA där de undervisade elever vid Stanforduniversitetet samt tränade amerikanska OS-simmare. Därmed bidrog de till att lägga grunden till USA:s tävlingsframgångar i sporten. Greta och Ernst har valts in vid International Swimming Hall of Fame (ISHOF) tillsammans med bland andra Arne Borg och Ulrika Knape.

Den försämrade vattenkvaliteten i Riddarfjärden och badhusets arkitektur med tinnar och torn kom med tiden att anses förlegad och Strömbadet revs 1936. Att åter igen anlägga ett badhus i Riddarfjärden har diskuterats genom åren men planerna har lagts ner.  

Men i juni 2021 fattade Stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad beslut om att gå vidare med nya planer på ett flytande hamnbad i Riddarfjärden. Det är tänkt att innehålla både kall- och varmbad samt bastu men exakt var det kommer att ligga är ännu inte fastställt, Munkbrohamnen eller vid västra Riddarholmen är två förslag.

Strömbadet och Greta Johansson dyker givetvis upp i vår City Quiz Walk Gamla stan: Riddarholmen som börjar vid Riddarhuskyrkan och avslutas på Helgeandsholmen.

1 svar på ”Simma lugnt i Riddarfjärden”

Kommentarer är stängda.