Hjärtekramar till Göteborg och Malmö på Alla Hjärtans dag

Det är lite osäkert vem helgonet Valentinus var men inom katolska kyrkan har han firats sedan 400-talet. Under medeltiden uppstod traditionen i framför allt England, Skottland och Frankrike att para ihop unga pojkar och flickor som skrev dikter och kärleksbrev till sin käraste.

Då högtidsdagar ofta är förknippade med presenter är de givetvis intressanta för handeln. I Stockholm försökte NK att i en annons i Dagens Nyheter lansera Skottdagen den 24 februari 1956 med texten:

”Varför återupplivar vi inte den gamla lustiga traditionen på Skottdagen, denna vart fjärde år återkommande extradag i februari? Denna dag som är Damernas speciella, då de uppvaktar sin favoritkavaljer, ja, varför inte den äkta mannen eller fästmannen, med någon liten påminnelse om sin förtjusande existens?”

I annonsen lämnades presentförslag som handskar, rökverk, morgonrock, plånbok, tofflor, Old Spice After Shave eller varför inte en ”LP-skiva med Josephine Baker eller annan grammofonskiva”. Begav sig damerna till NK för sitt inköp kunde de få ”skottårshjärtan” att fästa på paketet. Då uppvaktningen skulle ske på Skottdagen menade man att den kunde vara allvarligt menad eller uppsluppet skämtsam.

Tanken var att ge Alla Hjärtans Dag en ”lyckospark” men då skottdagen bara infaller vart fjärde år är den ju mindre intressant om man som varuhus vill öka försäljningen. Så redan året därpå valde NK att flytta dagen till den 14 februari och kalla den Alla Hjärtans Dag.

Alla Hjärtans Dag 2022 firar CITY QUIZ WALKS med att ge hjärtekramar till Göteborg och Malmö där nya frågeporter lanseras just idag.