Om oss

Maria Lindberg Howard i Stockholm

Under mer än 30 år har jag forskat i min hembygd. Som stockholmska i fjärde generationen har jag spårat mina släktingar till de olika stadsdelarna. Året runt arrangerar jag stadsvandringar i mitt företag Stockholm Stories. 

Verktygsfräsare, öltapperska, inredningsarkitekt, telefonist, comptometeroperatris, kock, snickare, piga, krögare, gjutare, skjortsömmerska, djonkimportör, stalldräng, trikåstickerska, präst, festfixare, bryggeriarbetare, klubbägare, slaggdräng, torgmånglerska, tulluppsyningsman, målare, gjutare och nattklubbsdrottning. Det är några av alla de olika yrken mina släktingar i Stockholm har haft genom åren. 

Under mina personliga stadsvandringar följer jag i deras fotspår och berättar om hur vi stockholmare har levt, bott, arbetat och roat oss genom tiderna. Tanke är att vi som är nyfikna på Stockholm ska träffas, upptäcka och återupptäcka staden tillsammans. Läs mer på Stockholm Stories och skicka en förfrågan. 

 

Hasse Lantz i Stockholm

Namnet på mitt företag är I’m Your Guy’d men det känns inte som att det behöver någon svensk översättning. Jag känner min hemstad och omgivningarna väl eftersom jag är född och uppvuxen här och har bott på flera platser i stan. 

Som guide ligger mina intressen framför allt i Stockholms vardag samt stadens rika historia, kultur, arkitektur, sport, musik och skönhet. Att samla trevliga minnen är kanske underskattat av många människor men det är alltid roligt när man kan göra det tillsammans med andra. Så låt oss ta oss tid att lära känna vår huvudstad, varför den ligger just här och varför den ser ut som den gör. 

Stockholm och dess omgivningar har så mycket att erbjuda på så många olika sätt. Här finns det alltid något för alla att titta på, tycka om och lära sig mer om.  Läs mer  I’mYourGuy’d och skicka en förfrågan.  

Ulla M Andersson i Göteborg

Historia ligger mig varmt om hjärtat. Det lilla livet intresserar mig särskilt; kvinnornas och barnens liv, de äldres och de fattigas liv. Mindre glamoröst än den historia vi mest hör talas om, men lika intressant.

I mitt yrkesliv som läromedelsförfattare, skribent och stadsvandringsledare blandar jag mina stora intressen musik, historia och samhälle. Under konceptet Sjung vår historia traskar vi runt i Göteborg och vid stoppen sjunger vi utvalda sånger som passar in i lokalhistorien. Den lokala sångskatten blandas med den som är mer nationellt känd. Vill man delta i sången finns det texthäften.

Vandringarna för barn sker inom ramen för Skapande skola. Vad har funnits tidigare där skolan nu ligger? Vilka människor har bott där? Vad har de jobbat med? det är frågor vi ställer och gemensamt utforskar. Vi försöker förstå namnen på gator, ibland hittar vi urgamla gränsmurar eller gamla ödetorp på igenväxta tomter runt om i Göteborg.

Läs mer om mina vandringar på Skrivstället Väst.

Sofie Bergkvist i Malmö

Jag är skribent och utställningsproducent som brinner för att berätta det som inte berättats förut, hitta nya vinklar, överraska och ge nya insikter.

Som utställningsproducent har jag gjort utställningar om allt från IKEA till Hasse och Tage, från medeltid till nutid, design och fotografi. Som skribent brinner jag för att skriva så att folk förstår, blir engagerade och – särskilt i Cityquizwalks – även underhållna. 

I mina digitala stadsvandringar får du veta mer om byggnader, människor och platser i Malmö, inspireras att upptäcka nya och oväntade saker i staden och utmanas i kluriga frågor. 

Läs mer om mig på Bergkvist Ord & Text.