Hem Ljuva Hem – Från torparstuga till bostadsrätt

Svenska hem pryddes under lång tid av väggmålningar och hemvävda bonader. Inspirationen hämtades från medeltidens kyrkomåleri och bibelns texter. Medan väggmålningarna visade upp ett myllrande folkliv i starka färger hade den broderade bonaden* enklare motiv med kända ordspråk eller kloka råd om hur livet bör levas. Men de berättar också om vardagen och handlar ofta om bostaden.

Hemmet som visas upp är en lantlig idyll. Men den stämmer inte riktigt in på vardagens slit eller den enkla allmogebostaden som ofta bestod av ett enda rum där man både sov, åt, arbetade och umgicks. Familjen samlades runt den öppna spisen som gav både värme och ljus men som också spred matos och sotade ner väggar och fönster. Bostaden delades även med gårdens höns, gäss och grisar.

Under 1800-talet förändrades livet på landsbygden och många flyttade in till städerna i jakt på arbete. I en storstad som Stockholm trängde man ihop sig i enkla träkåkar. Den skriande bostadsbristen ledde till en enorm byggboom som inleddes på 1870-talet. Liksom staden har även våra bostäder moderniseras i takt med tekniska uppfinningar och förändrade värderingar kring boende. Idag tar vi nog alla våra bekvämligheter för givet. Samtidigt har bostaden blivit mer av en statussymbol.

Därför kan det vara intressant att ta en promenad därhemma och fundera på hur bostaden ser ut och fungerar och kanske fundera på hur den har använts och hur den används idag. Det kan du göra i vår City Quiz Walk Tema: Hem Ljuva Hem – en upptäcktsfärd i strumplästen.

Bilden visar en bonad från Smålands museum. Här kan du se bilder på en mängd olika broderade väggbonader.