När julbocken hälsade på

Julfirandet är en salig blandning av berättelser och traditioner från olika delar av världen. De första att dela ut gåvor vid juletid var de tre vise männen.

När jultomten började dyka upp var det ibland i sällskap av en varelse som hade till uppgift att skrämma de barn som inte varit lika snälla. Under katolsk tid var det en djävulsgestalt, ofta i form av en getabock.

När en svensk herrgårdsfamilj får besök på julafton 1870 är det av julbocken som har med sig julklappar och frågar ”Finns det några snälla barn här?”

Besökaren bjuds på en sup och en smörgås innan han drar vidare till nästa hus. Det är en av de tidigaste skildringarna av julbocken som julklappsutdelare i Sverige.  

Så här beskrivs han av Alice Tegnér i visan ”En jul när mor var liten” från 1913:

”En jul när mor var liten hörde hon hur någon en kväll stod där ute och stampa och gav dörren en smäll, in där klev en julebock, skäggig och med luden rock, han tog ur sin påse små paketer opp.”

Men i början av 1900-talet hade julbocken sedan länge hunnit ersättas av jultomten. Själv har jag bara träffat julbocken en enda gång. Det var en julafton i mitten av 1960-talet när en god vän till familjen överraskade oss med att hälsa på, utklädd till julbock. Minns att jag tyckte han var lite läskig.

God Jul & Gott Nytt År önskar Maria och Hasse på Cityquizwalks

Givetvis dyker julbocken upp i vår Cityquizwalks Tema: Jul i stan som går längs julbelysta gator i Stockholm.